A+ A A-

El ministeri confirma el tancament de Castor

Valorar este articul
(0 vots)
El Congres ha convalidat el real decret llei pel qual es tanca temporalment (hivernacio) l'almagasem de gas natural Castor, situat davant de les costes valencianes, i es fixa una indemnisacio per a la concessionaria Escal UGS, controlada per ACS, de 1.350,7 miloons d'euros.


La norma ha eixit avant en el vot a favor del PP, que te majoria absoluta, mentres que la resta de grups s'ha opost, segons han alvançat els seus respectius portaveus en les intervencions en l'hemicicle.

El ministre d'Industria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, ha defes des de l'estrat este decret que, segons la seua opinió, "garantix la seguritat" de les persones, bens i mig ambient.

Soria ha confirmat que se suspen tota activitat en l'almagasemage Castor (no hi haura inyeccio o extraccio alguna de gas en el subsol) i que sera Enagás Transport, des del proxim 1 de desembre, l'empresa responsable de la seua administracio i manteniment.

Tot i aixo, Soria ha advertit que esta situacio de la planta Castor es podria revertir en el futur si els estudis tecnics "mes complets" ho aconsellen, per a "tancar-la, desmantellar o explotar-la sense perill de moviments sismics perceptibles".

Castor va ser clausurat en setembre de l'any passat despres de produir sismes de baixa intensitat en la zona en la qual està situat.

El titular d'Industria ha recordat que sera Enagás Transport l'encarregada d'abonar estos 1.350,7 millons a Escal a canvi d'un dret de cobrament durant 30 anys, en un interes del 4,269% (101 millons anuals), en carrec al sistema gasista, ée dir, mediant la factura que paguen els consumidors.

Enagás va cedir este dret de cobrament a diverses entitats financeres el mateix dia de la publicacio al BOE de la norma.

Soria ha defes que el pagament anual pel tancament de Castor supon un aforro de 110 millons a l'any si es compara en el que l'instalacio rebria si estiguera en funcionament (212 millons davant 101 millons).

L'oposicio, contra el decret llei

José Segura, del grup socialiste, s'ha mostrat "d'acort" en l'hivernacio de la planta, pero va discrepar "notablement en el mecanisme de tots i cadascun" dels articuls del real decret llei i va solicitar la seua tramitacio en forma de proyecte de llei , cosa que tambe ha demanat el diputat de CiU Jordi Jané.
 

Pedro Azpiazu, del grup vasc (EAJ-PNV), tambe va mostrar el seu rebuig al real decret llei i ha assenyalat que "s'havia d'haver negociat" una indemnisacio a la baixa en Escal, "un quitament per ser part responsable", va puntualisar.

Modificacions en materia nuclear

D'atra banda, la norma convalidada hui tambe introduix determinades modificacions en materia nuclear.

El decret estipula que en les centrals nuclears que no hagen designat una unica persona juridica com a titular de l'instalacio es considera que la seua titularitat es la de l'entitat que tinga encomanada la seua explotacio.

Aixo afecta a totes les nuclears en funcionament menys a les de Garoña, Burgos, i Cofrents.

En 2011 es va modificar la normativa nuclear per a exigir un unic titular que es dedique exclusivament a la gestio de les plantes i que conte en els mijos materials, economicfinancers i personals necessaris.


font:el Diario

Hemeroteca

« Octubre 2014 »
Dll Mar Dim Dj Dv Ds Diu
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Fes teu el periodic

Ajuda'ns a mantindre el lloc web en les teues donacions.