A+ A A-
Articuls filtrats per data: Dijous, 09 Octubre 2014 - Periodic Digital en llengua valenciana

El sur tambe es sent valencià

Publicat en Nacional

El 9 d'octubre es el Dia de Valencia i en ell es commemora l'entrada a Valencia ciutat del rei Jaume I en 1238 que la va conquerir. La conquesta i formacio del Regne de Valencia no es va culminar fins a 1304-1305 en la Sentencia Arbitral de Torrellas i el Tractat d'Elig, i el territori actual no es va unificar fins 1851 en l'incorporacio de Requena i Utiel; pero el 9 d'octubre es va triar com la data mes representativa, per ser Valencia la capital del llavors Regne de Valencia i, actualment, de Valencia.

Mils de valencians celebren el dia dels valencians

Publicat en Nacional

El recorregut ha estat esguitxat per protestes ciutadanes contra la corrupcio política, el tancament de RTVV i el catalanisme

El Rei Felip VI deixa plantat a Valencia

Publicat en Nacional

Els actes festius del 9 d'Octubre, Dia de Valencia, s'han iniciat dn el lliurament de les distincions de la Generalitat Valenciana, en un acte que es celebra al Palau i al qual la Casa Real no ha enviat cap representant del rei Felip VI a recollir l'Alta Distincio en què ha estat premiat.

#VullcSerLliure, per Raül Cerdà

Publicat en La nit en blau

Hui, com qualsevol dia mes, no“ofrendare nuevas glorias a España”.

 

Els valencians, uns ciutadans que erem de primera, hem segut relegats per l'Estat espanyol, a una categoria de tercera o quarta. Prou temps hem vixcut ya, agenollats i sumisos a un Estat, que sí, a nosatros tambe nos furta. La mostra, els Presuposts Generals de l'Estat 2015, que nos deixa a la coa en inversions, per al desenroll de les nostres infraestructures, per lo tant nos obliguen a paralisar l'evolucio de la nostra economia, tenint que seguir agenollats a merce de les decisions de Madrit.

 

Pero no, no seguire per este cami de penombres, hui 9 d'Octubre, es el nostre dia, el Dia Nacional Valencià. Un dia per a alçar la veu i començar el cami per a tornar a ser lliures, yo #VullcSerLliure. Vullc que la nostra economia, les nostres chicotetes i mijanes empreses, les familiars, tornen a tindre el pes especific en el futur de la nostra economia.

 

Vullc, que cap agricultor s'avergonyixca de ser lo que es. Que puguen tornar a viure de les seues terres i que puguen donar-los als seus fills, com antany, una calitat de vida, un futur digne.

 

Vullc, que els jovens, puguen llaurar el seu futur en Valencia, que cap jove mes dega emigrar, que puguen accedir a qualsevol estudi, una educacio publica, de calitat i en Valencià. Una educacio basada en l'I+D+i.

 

Vullc, que els nostres Furs, llegislen la nostra Nacio. Nacio, que fon economica, social i culturalment puntera, internacionalment, no nomes en Europa.  Una Nacio, en una idiosincrasia, diferent i diferenciada.

Hui es el dia, el dia de dir prou, el dia d'autoafirmar-nos com lo que som, valencians. Hui es el nostre dia, ningu te que vindre a dir-nos, que som, que volem i cap a a on volem anar.

 

Yo tinc un ensomi, yo #VullcSerLliure i ho sere. ¿Ensomieu en mi?


Font: Levante-EMV

¡Felicitats Valencia!

Publicat en Editorial
Hui 9 d'Octubre de 2014, fa just un any que començavem este proyecte, un proyecte en el que voliem donar-vos la possibilitat de llegir els succesos de lo que passa en Valencia en valencià. 

Hemeroteca

« Octubre 2014 »
Dll Mar Dim Dj Dv Ds Diu
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Fes teu el periodic

Ajuda'ns a mantindre el lloc web en les teues donacions.